365 dagen Chardonnay

In 1992 maakte ik een collage met een uit een Groninger gracht opgedregde Albert Heijn kar en 100 lege chardonnay flessen.

Het was me gelukt 100 flessen op die kar te schikken zonder ze te lijmen. Het had een kar met boodschappen kunnen zijn. Ik liet de flessen oplichten dmv een lamp onder in de kar en zette het object buiten in de tuin als een soort reminder, of misschien wel een waarschuwing….. Als de fles een keer open is, is ie zo maar leeg….. Na de eerste November storm was er qua vorm niet veel meer van het object over en lagen er veel scherven onder, maar het bleef in de tuin staan, totdat Joanna Paszkiewicz me vroeg mee te doen aan de tentoonstelling “IK” in Galerie Noord te Groningen. Het was voor mij de aanleiding om de 100 dagen chardonnay voorgoed vaarwel te zeggen. De hele inhoud van de AH-kar is in de glascontainer gedumpt. Daarna hebben we 365 lege Chardonnay flessen gewassen en gerangschikt op kleur en vorm met het idee dat het geweldig zou zijn, als het zou lukken alle flessen (met lijm) in en op één AH-kar te pakken. Na de eerste 128 kon ik er dagelijks ongeveer 6 a 7 bij plakken, geweldig spannend !! Bij fles 320 dreigde de kar in te storten en moest ik als de bliksem extra steunen lassen tussen de wielen en en het mandje.

“Boodschappen” vond ik uiteindelijk als naam meer recht doen aan het object dan “365 dagen Chardonnay”.