Doopvont Martinikerk Groningen

Op 17 oktober 2009 is het nieuwe doopvont in de Martinikerk geplaatst, de dag erna is voor de eerste keer een kindje met dit doopvont gedoopt: Tesse. Het heeft alles bij elkaar 5 jaar geduurd voordat het doopvont bedacht, gevonden, en gebouwd was, maar nu het er staat ben ik erg blij met het eindresultaat en derhalve ook blij met het feit dat we voor het zoeken de tijd hebben genomen. Ik heb een fotoboekje van 70 pagina’s gemaakt over het proces van ontwerpen, zoeken en bouwen. Het is (beperkt) in te zien op de ‘Blurb bookstore’ website en uiteraard te bestellen via deze link.

 

Over het doopvont: Door 3 dragers te kiezen refereer ik aan de doop zelf; “Ik doop u in de naam van de Vader, de Zoon, en de Heilige Geest”. Voorts schep ik op die manier 3 toegangen tot de steen, voor moeder en kind, voor de vader, en één voor de voorganger. De dragers staan niet onder de steen maar houden de steen vast, omvatten hem en zijn, hoewel afgezaagd, in zekere zin eind-loos, reiken naar de hemel. De dragers staan tegen elkaar los van elkaar. De steen, (‘het symbool’ voor kennis en vaste waarden, denk aan de 10 geboden die op stenen tafelen tot ons kwamen, denk aan Mozes die water uit een rots slaat, wat betekent dat hij kennis communiceert, denk aan ‘steen des aanstoots’ etc etc.) of premier Rutte die over de MH17 ramp, de onderste steen boven wil, die steen dus, is behalve de drager van het doopwater, tevens het constructieve element waardoor de 3 dragers bij elkaar gehouden worden, zoals de Christelijke geloofsgemeenschap door gemeenschappelijke kennis = geloof, bijeengehouden wordt.

 

foto 2   het model 1:10

foto 3  de oprit in NZ waar ik plotseling in een ooghoek het doopvont zag liggen!

foto 4 & 5  in de Martinikerk te Groningen (foto 4: Peter de Kan)

foto 6  met op de voorgrond één van de ‘avondmaalstafels’ die ik ook voor de kerk heb gemaakt.

foto 7  de paaskaars staander die ook uit eikenbalk hout is geconstrueerd… de glazen schaal is gevormd op een hier in de buurt gevonden zwerfkei!