Rotonde De Punt (bij Eelde)

Persbericht van de Gemeente Tynaarlo over de rotonde.

Rotonde Yde-De Punt. Op donderdag 11 mei 2006 wordt het kunstwerk op de rotonde Yde / De Punt onthuld.

Albert Geertjes, beeldend kunstenaar uit Eelderwolde maakte het ontwerp.

Destijds is op initiatief van Leefbaar Tynaarlo de raad in 2003 akkoord gegaan met de realisatie van een kunstwerk op de rotonde De Punt. Uitgangspunt van het kunstwerk is de rotonde zelf, het staat niet op de rotonde, het is één geheel met de rotonde. Het kunstwerk is gemaakt van ijzeren staalplaten en massief glas. Materialen waar de kunstenaar internationale faam mee heeft verworven. Elementen van het werk verwijzen naar de lokale omgeving: een bloem staat voor het bloemencorso en bloemenveiling, het vliegtuig voor het vliegveld Groningen Airport Eelde, en aanverwante luchtvaart activiteiten.

Albert Geertjes over het kunstwerk op de rotonde ‘De Punt’:”In lagen licht en glas en ijzer is de rotonde verkeersbord”.

Deze zin vat de essentie van het werk samen. Hier staat geen kunstwerk op een rotonde aandacht te vragen, maar deze rotonde is ‘kunstwerk’ in zijn geheel.

De rotonde, bedekt met ijzerplaat, is nu een geabstraheerd rotondeverkeersbord.

Het licht in de, in glas als pictogrammen uitgevoerde pijlen beweegt met de weggebruiker mee. Zo is de rotonde behalve onderdeel, ook deelnemer in de verkeersmachinerie. De drie pijlen van in totaal 4500 kilo glas staan daar niet in zichzelf gekeerd mooi te wezen, maar ze zijn functioneel en treden naar buiten, ze spreken je aan; “…….die kant moet je op, daar vind je bloemen, daar vind je vliegtuigen, hier is iets spannends aan de hand, hier is dynamiek, hier durft men……” Een groot deel van de kosten van het kunstwerk is door sponsors bij elkaar gebracht. Dit zijn bedrijven uit de directe omgeving en die de rotonde gebouwd hebben. Door deze cofinanciering is het project financieel haalbaar geworden. Wethouder Assies zal de handeling verrichten. Tekst sponsorbord: Gelaagd in licht en glas en ijzer, is de rotonde verkeersbord. De reconstructie van deze rotonde werd in opdracht van de gemeenteTynaarlo vormgegeven en uitgevoerddoor Albert Geertjes. Het werk is betaald door: Gemeente Tynaarlo Groningen Airport Eelde TCN Sig Real Estate Westerman Wegenbouw Cirrus Europe BV KLM Flight Academy Organisatieburo Vitalis Flora Holland P.Lammerts BV Installatiebedrijf Edobode Aparatenbouw Friesland College…

Het bord werd water-gesneden door: C & W Snijtechniek Roden

2004 2006

In April 2011 wordt de rotonde voor een deel aan gort gereden door een dronken idioot in een camper van 3 ton.

In 2013 was er eindelijk geld om de rotonde te herstellen / vernieuwen… Het uitgangspunt: “In lagen licht en glas en ijzer is de rotonde verkeersbord”, heb ik gehandhaafd maar de technische opbouw is nu totaal anders. Niet alleen mocht ik nu de objecten meer rechtop zetten (verkeerskundigen hadden bij versie één bepaald dat er geen hoge obstakels op de rotonde mochten… men is van inzicht veranderd) maar omdat er niet genoeg geld was om het glaswerk opnieuw in 6 mm fijne lagen te lamineren heb ik de laag diktes aangepast naar 20mm en de vorm waar nodig veranderd.. zodanig dat het ‘nieuwe’ nog steeds één geheel vormt met de oude niet aangetaste delen van de rotonde. De pijl die bij een eerdere aanrijding ook beschadigd was, heeft een broek aan gekregen en staat nu ook overeind.