“WEET JE NOG LIEFJE?”

“WEET JE NOG LIEFJE?”

Albert: “In 2003 kreeg ik via Oving Architecten Groningen opdracht een kunstwerk te maken ter gelegenheid van de nieuwbouw van de eerste in het noorden van Nederland gevestigde beperkt beveiligde jeugdgevangenis JJI Het Poortje. Ik heb er voor gekozen een ‘gevangenschap gerelateerd’ beeld te maken. Het beeld zou een ‘link’ moeten kunnen leggen tussen de ‘vrije’ voorbijganger-toeschouwer en ‘gevangenschap’ in het algemeen. Het object toont een kwetsbare glazen naakte man, gevangen in spijt en melancholie. De ‘man’ staat in een ijzeren ‘eindloze taalspiraal’ opgesteld aan de openbare weg in het grasveld voor de hoofdingang van ‘Het Poortje’. Aan de weg van Groningen naar Dorkwerd.”

3000x Ø1450 mm.

Opdracht van: Dir. Jeugdgevangenis “Het Poortje” te Groningen
2003/2004

 

Weet je nog Liefje ?

Tom: “‘Weet je nog liefje’ van Albert Geertjes ; een prachtig gedicht waarin een breekbare glazen figuur gevangen blijft. Prachtig gemaakt! (foto : Jenne Hoekstra)”

Het beeld is gemaakt in opdracht van de directie van de jeugdgevangenis Het Poortje, ter gelegenheid van de nieuwbouw van de gevangenis aan de weg van Groningen naar Dorkwerd.

Albert Geertjes over zijn werk: “In 2003 heb ik opdracht gekregen een kunstwerk te maken ter gelegenheid van de nieuwbouw van de eerste in het noorden van Nederland gevestigde beperkt beveiligde jeugdgevangenis “JJI Het Poortje” . Ik heb er voor gekozen een ‘gevangenschap gerelateerd’ beeld te maken. Het beeld zou een ‘link’ moeten kunnen leggen tussen de ‘vrije’ voorbijganger-toeschouwer en ‘gevangenschap’ in het algemeen. Het object toont een kwetsbare glazen naakte man, gevangen in spijt en melancholie. De ‘man’ staat in een ijzeren eindloze ‘taalspiraal’ opgesteld aan de openbare weg in het grasveld voor de hoofdingang van “Het Poortje” . Aan de weg van Groningen naar Dorkwerd.”

De zinnen luiden:

WEET JE NOG LIEFJE?
WEET JE NOG WIE WE WAREN,
WIE WE WILDEN ZIJN?
LIEFJE WAAR BEN JE,
WAAR ZIJN WIJ?
SOMS DENK IK DAT IK JE HERKEN
EN ZIE WEER HOE IK JE ZAG
TOEN JE GING
HAREN PLAKKEN OP JE WANG,
VOETEN IN’ T BETRAANDE GRAS,
TRAAG STIPJE OP DE DIJK,
GRIJZE WOLKEN AAN DE HEMEL, IN MIJN HOOFD.
ALS IK JE ZOU TEGENKOMEN LIEFJE,
KEN JE ME DAN NOG, KEN IK JOU?
WEET JIJ DAN NOG WAAR HET BEGON?
WIND WATER ZOUT EN ZON.
WEET JE NOG HOE LICHT ALLES WAS
EN ZACHT ALS IK JE HAAR STREELDE.
ALLEEN JIJ EN IK.
HET ENIGE DAT TELDE WAREN WIJ
WE WISTEN NIETS NOG.
WEET JE NOG…etc etc

Jury over ‘Weet je nog liefje’ : “Een heel duidelijk kunstwerk van een echt Groningse kunstenaar. De mond wordt gesnoerd. Interessant en heldere gelaagdheid : de kwetsbare mensen staat centraal en wordt zowel beschérmd als ook opgesloten en gevangen gehouden door het woord. Mooie vertaling van emoties.

Ook genomineerd door: 

C. Plantinga: “Het object toont een vertwijfelde glazen naakte figuur, gevangen in een oneindige ijzeren ‘taalspiraal’ van spijt en melancholie. Een spot doorlicht ’s nachts het hoofd. Een visueel prachtig en tekstueel krachtig beeld, waarvan het indringende effect nog wordt versterkt door de plaats waar het staat (tegenover de voormalige jeugdgevangenis Het Poortje).